[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]
Superfoods z Twojej lodówki – ranking produktów o niezwykłych właściwościach
[/vc_column_text][vc_column_text]produkty Dalia:[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][thb_image full_width=”true” alignment=”center” image=”2861″ img_link=”url:http%3A%2F%2Fdalia.pl|||” img_size=”300×300″][thb_image full_width=”true” alignment=”center” image=”2862″ img_link=”url:http%3A%2F%2Fdalia.pl|||” img_size=”300×300″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][thb_image full_width=”true” alignment=”center” image=”2863″ img_link=”url:http%3A%2F%2Fdalia.pl|||” img_size=”300×300″][thb_image full_width=”true” alignment=”center” image=”2864″ img_size=”300×300″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Dalia CHALLENGE: jedz, chudnij i zdrowiej! Moda na super jedzenie opanowała sklepowe półki, ale na tej diecie najszybciej chudną nasze portfele… Dziś obalamy mity i sprawdzamy, czy zdrowo = drogo. Zobacz nasz ranking TOP 5 superfoods, które na pewno znajdziesz w swojej lodówce i podejmij fit wyzwanie!
#natka pietruszki
Zbawicielka palaczy i przyjaciółka kobiet. Jej właściwości antyseptyczne wspomagają procesy trawienne i zapobiegają infekcjom układu moczowego. Już jedna łyżka stołowa natki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Pietruszka jest też bogata w witaminę A, wapń, magnez i żelazo, dzięki czemu poprawia krążenie krwi oraz pomaga w walce z anemią. Posiada silne właściwości detoksykacyjne i wzmacniające, dlatego jest szczególnie polecana w przy kuracjach antynikotynowych.
CHALLENGE: pietruszkowy koktajl
Zmiksuj jednego banana, kiwi, garść szpinaku, 1/3 pęczka natki pietruszki i sok z jednej pomarańczy. Jeśli koktajl będzie zbyt kwaśny, dodaj łyżkę miodu.
#orzechy włoskie
Mimo wysokiej kaloryczności (ok 660 kcal/100g), obniżają poziom złego cholesterolu, zwalczają wolne rodniki, powstrzymują procesy starzenia, wspomagają procesy myślowe i lepsze zapamiętywanie. Zawierają kwasy omega-3, dlatego są niezbędne w diecie wegańskiej – z powodzeniem mogą zastąpić ryby! Zawierają dwukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż inne orzechy oraz cenną l-argininę, która wpływa korzystnie na pracę układu krwionośnego. Są bogatym źródłem kwasu foliowego i błonnika, a olejki zawarte w orzechach mogą poprawić elastyczność skóry!
CHALLENGE: orzechowy peeling
Do garści zmielonych orzechów włoskich dodaj łyżkę brązowego cukru, łyżkę miodu i 2 łyżki podgrzanego mleka. Peeling jest idealny do twarzy i dłoni – stosuj go 1-2 razy w tygodniu.
#miody
To prawdziwe płynne złoto! Dzięki zawartości nadtlenku wodoru wykazują właściwości bakteriobójcze, zawierają mnóstwo mikroelementów, takich jak molibden, chlor, fosfor, potas, magnez wapń i żelazo oraz witaminy A, C i B. Działają kojąco na skórę, obniżają ciśnienie krwi, przeciwdziałają miażdżycy i regulują pracę układu trawiennego. W zależności od gatunku, właściwości miodów mogą się różnić, np. miód akacjowy wspomaga perystaltykę jelit, wrzosowy działa przeciwzapalnie, a miód z lipy obniża ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga pracę serca i układu krążenia. Pamiętaj, że prawdziwy miód (z wyjątkiem miodu akacjowego) powinien skrystalizować się po ok. 3 miesiącach!
CHALLENGE: złota maseczka
Do 2 łyżek miodu dodaj żółtko i kilka kropel soku z cytryny. Wymieszaj, nałóż na skórę twarzy i zafunduj sobie 10 minut relaksu. Maseczka odżywia skórę, wyrównuje jej koloryt oraz łagodzi przebarwienia.
#kurkuma
Nazywana przyprawą życia jest zbawienna zarówno dla zdrowia, jak i urody. Dzięki wysokiej zawartości silnych przeciwutleniaczy, zwalcza szkodliwe wolne rodniki, powstrzymuje procesy starzenia i przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych. Poprzez zawartość tumeronu korzystnie wpływa na procesy naprawcze mózgu i przeciwdziała zaburzeniom pamięci. Kurkuma wspomaga pracę wątroby, zapobiega wzdęciom i wykazuje działanie przeciwwrzodowe. Dodatkowo kurkuma wzmacnia odporność – przeciwdziała wirusom, wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Challenge: kremowa zupa w wersji fit
Obraną i pokrojoną w kostkę dynię (1 kg) włóż do żaroodpornego naczynia. Dodaj pokrojoną marchew, paprykę, cebulę, 2 ząbki i wymieszaj z dwiema łyżkami oliwy. Piecz przez ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone warzywa przełóż do garnka i zalej 3 szklankami bulionu. Gotuj ok 20 minut. Całość zblenduj, dodając pół łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego i pełnoziarnistym pieczywem.
#kiszonki
Zawierają zdrowe bakterie kwasu mlekowego oraz witaminy z grupy B, A, C, E i K, przez co wzmacniają odporność organizmu i regulują procesy trawienne. Jeśli chcesz zrzucić parę kilo, koniecznie sięgaj po kiszone warzywa – są niskokaloryczne, wspomagają metabolizm i lekko zakwaszają organizm, powodując uczucie sytości.
CHALLENGE: zrób własne
Wybierz ulubione warzywa lub owoce (najlepiej sprawdzą się śliwki, jabłka lub gruszki), włóż do słoików i zalej solanką w proporcji jedna kopiasta łyżka soli na 1 litr wody. Możesz dodać przyprawy, np. koper, jałowiec, ziele angielskie czy czosnek. Słoiki zakręć i odłóż w chłodne i ciemne miejsce.
Lista dobrze nam znanych superfoods jest o wiele dłuższa. Zaliczamy do nich czosnek, który działa jak naturalny antybiotyk, nasiona lnu czy żurawinę. Podziel się z nami swoimi ulubionymi składnikami i daj znać w komentarzu, co z nich przygotowujesz![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]