Nazywany jest Coca-colą nowej ery, w social media bije rekordy popularności, a w kuchni nie zatrzymuje nas na długo. Poznajcie 3 przepisy na owocowo-warzywne smoothie. Na piękne ciało i na zdrowie, z burakami, jarmużem i jagodami goji. Schłodzony smakuje najlepiej.
A.: #RedakcjaShapeMeUp
Relaksujące smoothie z burakiem
Burak to cenne źródło kwasu foliowego – niewiele z nas wie, że działa krwiotwórczo, a więc zapobiega anemii oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy. Wracając do buraka, warto wiedzieć, że odkwasza nasz organizm i oczyszcza z toksyn oraz redukuje stres i napięcie. Zawiera także błonnik, który korzystanie wpływa na trawienie.
Składniki:
- ok. 1 kg buraków
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza lub 1 szklanka soku z pomarańczy
Oczyszczające smoothie z jarmużem
Bogaty w sulforafan jarmuż wykazuje działanie antynowotworowe, „namierzając” komórki macierzyste raka piersi. Świetnie oczyszcza organizm z toksyn, dostarcza witamin C i K oraz soli mineralnych.
Składniki:
- 4 liście jarmużu
- 1 kiwi
- 1 banan
- sok z połowy limonki
Odchudzające smoothie z jagodami goji
Jagody goji polecane są m.in. w profilaktyce raka sutka, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cukru we krwi. Zawierają silne przeciwutleniacze, m.in. karotenoidy takie jak beta-karoten i zeaksantyna wspomagająca wzrok. Smoothie z jagodami goji nie polecamy jednak kobietom w ciąży i osobom przyjmującym leki zakrzepowe.
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 1 marchewka
- 1-2 łyżki jagód goji