Tłusty czwartek w wersji fit? Nie ma rzeczy niemożliwych! Udowadnia to nasza ambasadorka Monika Mrozowska – prywatnie mama na pełen etat, po godzinach ciekawa świata podróżniczka i pasjonatka gotowania. Autorka książek o dietach i zdrowym odżywianiu, swoją wiedzą dzieli się na antenie programu „Dzień Dobry TVN”. Wspólnie z Moniką przygotowaliśmy zdrowy challenge: zrób fit pączki z mąki orkiszowej bez cukru i laktozy! Podejmujesz wyzwanie? 😉
Przygotuj:
70 ml ciepłej wody
250 g mąki orkiszowej typ 450
35 g drożdży
40 g miodu
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
100 g oleju kokosowego
Do miski wrzuć drożdże, dolej ciepłą wodę, dodaj miód i bardzo dokładnie wymieszaj. Olej kokosowy delikatnie podgrzej w garnuszku, gdy stanie się płynny, również wlej go do miski. Dosyp przesianą mąkę orkiszową, dodaj sól i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dorzuć dwa jajka, całość mieszaj bardzo dokładnie przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie (dalej będzie się bardzo kleić). Odstaw na ok. 45 minut przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ponownie wymieszaj drewnianą łyżką, żeby zagnieść pęcherzyki powietrza. Blat oraz ręce posmaruj olejem kokosowym, żeby ciasto nie lepiło się do rąk. Wyjmij ciasto z miski i na blacie pokrój je na 10 części. Każdą część delikatnie wyrób (dalej tłustymi rękami). Na środek nałóż 1-2 maliny, sklej i łączeniem do dołu ułóż na papilotach (lub nieprzywierających, okrągłych foremkach do wypiekania). Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni góra/dół i piecz ok. 15 minut (od czasu do czasu zerkaj, czy nie rumienią się za bardzo).
Upieczone pączki odstaw na 10 minut do przestygnięcia. Przy ozdabianiu daj się ponieść słodkiej fantazji – lukruj, posyp cukrem pudrem lub owocami.
Nie łam noworocznych postanowień (tak, nawet w tłusty czwartek!). Połącz smaczne ze zdrowym i pamiętaj: NIEMOŻLIWE NIE ISTNIEJE! A jeśli masz własny pomysł, jak odchudzić tłusty czwartek, podziel się nim z nami w komentarzu. Smacznego!