[vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]
Czekolada w wersji black & white – świętujemy Dzień Czekolady
[/vc_column_text][vc_column_text]zobacz najnowszą kolekcję:[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][thb_image full_width=”true” alignment=”center” image=”3049″ img_link=”url:http%3A%2F%2Fdalia.pl|||” img_size=”300×300″][thb_image full_width=”true” alignment=”center” image=”3050″ img_link=”url:http%3A%2F%2Fdalia.pl|||” img_size=”300×300″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][thb_image full_width=”true” alignment=”center” image=”3052″ img_size=”300×300″ img_link=”url:dalia.pl|||”][thb_image full_width=”true” alignment=”center” image=”3051″ img_size=”300×300″ img_link=”url:http%3A%2F%2Fdalia.pl|||”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Dziś Światowy Dzień Czekolady! Świętujecie? My nie możemy się oprzeć, dlatego razem z naszym mistrzem kuchni – Mateuszem Czekierdą, przygotowaliśmy przepis na kultowy duet black&white. W roli głównej: CZEKOLADA! W końcu jak mus to mus! 😉
Mateusz Czekierda – utalentowany szef kuchni, który serca publiczności zdobył w programie kulinarnym Wszechsmaki.TV. Prywatnie ojciec dwójki maluchów: Zosi i Jasia. Pasją do gotowania zaraził go tata i to pod jego okiem Mateusz stawiał pierwsze kroki w kuchni. Obecnie pracuje u boku Mateusza Gesslera w jednej z najlepszych restauracji w Polsce – Warszawski Sen. Mateusz podzielił się z nami przepisami na musy czekoladowe w wersji black&white. Zobaczcie, jak je przygotować!
Mus z ciemnej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 0,5 l śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki posiekanych pistacji
- szczypta chili
Pokruszoną czekoladę przełóż do miski. Umieść ją nad garnkiem z gorącą wodą tak, by dno miski znajdowało się nad powierzchnią wody. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj do niej serek mascarpone i zmiksuj. Następnie dodaj roztopioną czekoladę z dodatkiem chili i całość wymieszaj. Mus przełóż do małych miseczek lub filiżanek i posyp go posiekanymi pistacjami. Odstaw na pół godziny (albo zjedz od razu! 😉 )
Mus z białej czekolady
- 100g białej czekolady
- 0,5 l śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 1 limonka
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej (dokładnie tak samo, jak w przypadku gorzkiej). Śmietanę ubij na sztywno i dodaj serek mascarpone. Do masy wlej roztopioną, białą czekoladę i delikatnie wymieszaj. Na koniec zetrzyj do masy skórkę ze sparzonej limonki oraz wyciśnięty sok i wymieszaj wszystko razem. Przełóż mus do ulubionych kieliszków i ozdób odrobiną skórki z limonki lub świeżymi owocami lub kruszonką.
Kruszonka
- 150g mąki
- 50g cukru
- 100g masła
- garść pokruszonych płatków migdałów
Zagnieć razem wszystkie składniki i rozkrusz na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 20 minut.
Macie swoje ulubione przepisy na czekoladowe słodkości? Podzielcie się nimi z nami w komentarzach! :)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]