Budyń jaglany według Moniki Mrozowskiej. Bezglutenowe słodkości

Lekkostrawna i bezglutenowa, zawiera mało skrobi i dużo białka oraz odkwasza organizm – razem z Moniką Mrozowską (KLIK, by przeczytać wywiad) podajemy przepis na pyszny i zdrowy budyń z kaszy jaglanej. Posypiemy go prażonymi migdałami, które zawierają najwięcej witaminy B2 i E oraz błonnika, spośród wszystkich orzechów. Co więcej, polecane są także osobom na diecie, ponieważ zawarte w nich egzogenne kwasy tłuszczowe wspomagają nasz metabolizm. Jeśli do deseru dodamy jeszcze jabłka (są mało kaloryczne i bogate w witaminę C) i udekorujemy pistacjami (działają antynowotworowo), to przepis mamy już prawie gotowy.

A.: #Redakcja ShapeMeUp

Budyń: składniki (na 4 porcje):

  • 4 jabłka
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 i ½ szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki płatków migdałów
  • szczypta soli

Budyń jaglany

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Dusimy pod pokrywką ok. 5 minut, na małym ogniu, najlepiej bez dodawania wody, aż staną się miękkie. Kaszę gotujemy w wodzie ze szczyptą soli ok. 10-15 minut, aż całkowicie się rozgotuje. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe oraz cukier do smaku. Zdejmujemy z gazu i całość miksujemy na jednolitą, gładką masę. W międzyczasie na suchej patelni prażymy migdały na złocisty kolor. Budyń nakładamy do miseczek. Dodajemy po dużej łyżce uduszonych jabłek i posypujemy prażonymi migdałami.

Smacznego!

Brak komentarzy

wyślij odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

DOŁĄCZ DO NAS
Podziel się swoją historią lub zainspiruj nas do poruszenia ważnego tematu. Piszemy artykuły, rozmawiamy z inspirującymi kobietami i pytamy o zdanie ekspertów. Jesteśmy otwarci na współpracę oraz Twoje propozycje. Skontaktuj się z nami!
dalia
KONTAKT Z REDAKCJĄ
e-mail: shapemeup@dalia.pl
WYDAWCA:
Dalia Lingerie ul. Wolności 145 34-220 Maków Podhalański tel: +48 33 877 16 87 e-mail: biuro@dalia.pl